Wat is er nou mooier dan zelf met behulp van zonnepanelen een belangrijk deel van de energie opwekken die je nodig hebt. Dat scheelt niet alleen in kosten maar helpt ook om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. In onze groene woonwijk zijn echter lang niet alle daken geschikt voor zonnepanelen. Daarom zoeken wij onder de vlag van de Energiecentrale Sparrenburg graag naar alternatieven. Heb je interesse om hierover mee te denken, of ben je misschien zelf al op zoek naar een andere plek om panelen op te stellen, dan kunnen we jouw hulp en inzet goed gebruiken
In 2021 heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch opgeroepen om initiatieven kenbaar te maken voor de realisatie van zonnevelden. Bij de selectieprocedure is in eerste instantie een negental initiatieven positief beoordeeld. Twee ervan zijn destijds ingediend door Lightsource bp, een wereldspeler op het gebied van zonne-energie. In Den Bosch gaat het voor deze ontwikkelaar om de initiatieven Kloosterstraat en Dungense Polder, waarvoor de gemeente planologische medewerking heeft toegezegd. Beide zijn gesitueerd aan de zuidoostkant van Den Bosch, vlak langs de A2, en samen ongeveer 15 hectare (https://lightsourcebp.com/nl).
Lightsource bp werkt samen met het Platform Coöperatief Duurzaam Noordoost Brabant om deze twee zonneweides verder te ontwikkelen op basis van lokaal, coöperatief eigendom. Dit Platform brengt lokale initiatieven op het gebied van duurzame energieopwekking en -besparing bijeen, en helpt hen bij de ontwikkeling en realisatie van projecten door hun kennis, ervaring en netwerk te delen. Het Platform werkt zonder winstoogmerk en bouwt verder op de ervaringen die afgelopen tien jaar zijn opgedaan met de oprichting en exploitatie van de coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West, de eerste coöperatieve windmolen in onze stad (https://www.cooperatiefduurzaam.nl).
Hoewel er meer initiatieven voor zonnevelden in de buurt van onze wijk te vinden zijn, biedt dit initiatief een kans die we eigenlijk niet kunnen laten liggen. Waarom? In de eerste plaats is deze ontwikkelaar zeer geïnteresseerd in lokaal eigenaarschap – liever 100% dan de 50% die de gemeente als voorwaarde hanteert. Die interesse past ook ons, Sparrenburgers en andere belangstellenden. In combinatie met de coachende rol van het Platform Coöperatief Duurzaam wordt het realiseren van een passende vorm van lokaal, coöperatief eigenaarschap bovendien een stuk eenvoudiger en meer overzichtelijk.
Het idee is dat een groepje enthousiastelingen vanaf nu dieper induikt in deze materie en samen verdere stappen gaat zetten. De start van dat traject staat gepland voor 27 of 28 februari 2023.
Ben je ook enthousiast en wil jij je aansluiten bij dit groepje? Meld je dan aan via info@sparrenburg.energiecentrale.org.