De Sparrenbots, het team van EC ‘t Sparrenbos dat meedeed aan de FIRST LEGO League, was op 14 december jl. regiokampioen geworden. Daarom mochten zij op zaterdag 25 januari meedoen aan de Beneluxfinale. Daar wonnen zij de Inspiratie Award. Aan deze wedstrijd deden 53 kampioensteams uit Nederland, België en Luxemburg mee, uit het primair en voortgezet onderwijs. De jury vond De Sparrenbots een jong en erg enthousiast team dat elkaar veel complimenten gaf. Zij hebben veel en goed samengewerkt met elkaar, met andere teams en met experts. De jury vond hen daarom een voorbeeld voor anderen.
“We zijn supertrots op deze mooie prijs! Ook met de robot ging het erg goed. We verbraken ons eigen record. De project presentatie over onze nieuwe school in de wijk Sparrenburg beoordeelde de jury als “uitmuntend”. Het was een hele leuke en spannende dag!”
Plan overhandigd aan wijkraad Sparrenburg
Jaarlijks is er de FIRST LEGO League, een wedstrijd die jongeren uitdaagt om de maatschappelijke rol van wetenschap & technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens de regiofinales.
Een team van basisschool ‘t Sparrenbos doet mee en werd kampioen bij de regiofinale in Nijmegen. Daarna door naar de Beneluxfinale.
Dit team, allen leerlingen uit groep 7 en 8, heeft zich onder begeleiding van leerkracht Marieke Baten ingezet voor het ontwerpen van een nieuw schoolgebouw. Op 21 januari is dit idee met ontwerp en tekeningen overgedragen aan de voorzitter van de wijkraad Aad van de Steen. Dit gebeurde na een door de kinderen zelf opgestelde presentatie, met een blik ver vooruit. In de vorm van een Brabants Dagblad krant in 2030 werden verschillende betrokkenen door een verslaggever geïnterviewd over de nieuwe school en de verbinding daarvan met de wijk Sparrenburg.
In het opgestelde plan is rekening gehouden met een groter deel autovrije wijk, vervoer is mogelijk met een soort taxidienst. In het nieuwe schoolontwerp is plaats voor het ontmoeten van wijkbewoners en het uitwisselen van ervaringen. Groente, fruit en kruiden worden in de tuin rondom de school geteeld en in de buurtwinkel op school verkocht. Dat alles met een zo klein mogelijke belasting van het milieu (de “footprint”). Rondom de school komt een trimbaan met fitnesstoestellen want bewegen vinden ze op ’t Sparrenbos erg belangrijk! Natuurlijk kan de wijk hier ook gebruik van maken. Een gezonde school in een gezonde wijk, met en voor elkaar, dat is de gedachte.
Ontwerpend leren
Bij de FIRST LEGO League komen er 3 aspecten aan de orde. Dat is de techniek, het project en de Core Values.
Teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren en zodoende missies zien te volbrengen. Zij moeten daarnaast een inventieve oplossing bedenken voor een maatschappelijk probleem, met in 2020 een relatie tot stedenbouw. Daarbij moeten zij bewust aandacht besteden aan het proces en de waarden die daarbij een rol spelen (Core Values), zoals bijvoorbeeld samenwerken, informatie delen met anderen en sportiviteit.
Leerlingen van EC ‘t Sparrenbos zijn er goed in geslaagd om dit samen voor elkaar te krijgen. Tijdens de presentatie aan de wijkraad vulden ze elkaar goed aan en lieten zien hoe zij denken problemen op te lossen. Zij waren zich bewust van hoe het door hen opgestelde ontwerp kan bijdragen aan een betere wijk Sparrenburg.
(foto: overhandiging aan voorzitter wijkraad Sparrenburg Aad van der Steen)