We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn"

Zondag 17 september 2017

Het valt op dat het huis aan de Eikakkerhoeven 97 geen ‘standaard’ woning is. Dit huis van Stefan van Vessem en Julie-Ann Taylor is een zogenoemde Nul op de meter woning. Er moet nog een hoop afgewerkt worden, maar hun energieneutrale huis is na maanden renoveren eindelijk bewoonbaar. “Het heeft vooralsnog heel veel energie gekost”, grapt Julie-Ann.

Geen energierekening
De zomermaanden heeft het stel met hun drie jonge kinderen op de camping gewoond. Na 3 maanden keihard zwoegen hebben ze nu een huis dat evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Door middel van isolatie, 34 zonnepanelen, zonneboilersysteem en een warmtepomp gebruiken ze geen gas en betalen ze geen energierekening meer.

Pionier
Stefan is een pionier en ambassadeur op het gebied van energieneutraal wonen voor de gemeente Den Bosch. “Ik ben altijd bezig geweest met het milieu en energiezuinig leven. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn”, vertelt Stefan. Ze hadden hun oude huis in de Heihoeven al zo energiezuinig mogelijk gemaakt door middel van zonnepanelen, dubbel glas, isolatie en een zonneboiler. Het ging echter kriebelen toen Stefan begin vorig jaar het vrijstaande jaren tachtig huis in de Eikakkerhoeven zag tijdens zijn wandeling naar school. “Voor mij was dit het ideale huis om mijn droom van nul op de meter in vervulling te laten gaan”, vertelt hij enthousiast. “De potentie van het vrijliggende, zuidgerichte dak, dat is één grote energiefabriek in de dop!” Vanaf toen is het snel gegaan. In september 2016 kregen ze de sleutel van het huis. Stefan legt uit: In het huis hingen veel grote radiatoren, deels enkel glas, tochtige afsluitingen en er was geen ventilatiesysteem. Een hoop werk aan de winkel dus.” Er begon een tijd van plannen, bouwtekeningen, constructieberekeningen en vergunningen. Het huis moest van boven tot onder gerenoveerd worden.

Driedubbel glas
Als milieukundige fungeerde Stefan zelf als projectleider in de verbouwing. Samen met zijn vader, een aannemer, bouwvakkers en installateurs heeft hij het hele project aangepakt. Het aardgasloze huis heeft compleet nieuwe binnengevels met driedubbel glas en forse isolatie voor vloer, wanden en dak. Het oude dak is eraf gehaald en er is een nieuwe voor in de plaats gekomen. Op de dag dat het nieuwe dak kwam moest de hele straat worden afgesloten. Een gigantische hijskraan kwam eraan te pas om alles te transporteren. De planning van 4 weken verbouwen liep iets uit; het werden 3 maanden. “We hebben nu wel iets waar we supertrots op zijn”, glundert Stefan. “De 34 zonnepanelen leveren bijna 10.000 kilowattuur per jaar. Genoeg voor ons gezinsverbruik en we kunnen er zelfs onze electrische auto mee rijden”, vertelt Stefan.

Tips
Natuurlijk heeft Stefan nog tips voor diegene die ook energiezuiniger wil gaan leven. De eerste stap is om te kijken naar de isolatie van je huis om de warmtevraag zo laag mogelijk te houden. Vervolgens kun je overwegen om zonnepanelen op je dak te plaatsen. En als laatste kun je overstappen op groene energie. “Mocht je advies nodig hebben of in ons huis willen rondkijken dan ben je van harte welkom”, zegt Stefan. “We zetten trouwens ook onze deuren open tijdens de duurzame huizenroute op 4 & 11 november”.

 

 

 

Reacties